28. maaliskuuta 2011

STRAIGHT aHEAD! ultimate FLAT IRON shopping guide

Hei, himosuoristaja täällä! Haluan jakaa hiustensuoristusaddiktioni hedelmän teidän kanssanne. Toivon, että tämän 'väitöskirjani' jälkeen yksikään teistä ei enää ikinä väitä, että oma 20 €:n markettisuoristin on toimiva ja tosi jees... Vaan osaatte sijoittaa rahanne paremmin ja säästää siten hiuksianne. Nyt pannaan piste hiustensuoristaja -myyteille...
[Lopun ...And here is our conclusion -yhteenvedossa eritelty kaikki hiustensuoristajan tärkeimmät ominaisuudet]

Here we go...
Hiustensuoristajien kuumuus muuttaa väliaikaisesti vetysidoksia, jotka pitävät hiusta koossa. Päivittäinen muotoilurautojen tai föönin käyttö vahingoittaa hiuksia pysyvästi. Hiustesi suojelemisen kannalta on suoristamisessa otettava huomioon kaksi ensiarvoisen tärkeää asiaa: lämpösuojatuotteet ja laadukas rauta.
Muotoilulevyjen [rautojen] materiaali - keraaminen vai titaaninen? mikä turmaliini?
Suoristajien raudoissa käytetään useimmiten seuraavia materiaaleja: metalli[titaani, alumiini], lasi, ja keraami. Muotoilulevyjen materiaali näkyy suoristusraudan hinnassa - mitä parempi materiaali on hiuksille, sitä enemmän suoristaja maksaa. Levyissä on myös lähes poikkeuksetta päällyste; keraaminen, turmaliini tai teflon.
Alla erittelen hyvät ja huonot levyt ja kerron tarkemmin materiaaleista. Hellävaraiset materiaalit minimoivat hiuksiin aiheutuvia vahinkoja, mutta totuus on, että muotoiluraudan käyttäminen kuluttaa hiuksiasi  aina, poikkeuksetta.

  keraami [ceramic]
Keraamit ovat ei-metallisia aineita, joilla on hyvä lämmönkestävyys, hyvä kulutuksen ja korroosion kesto. Keramiikka on mikroskooppisen sileää ja kestävää luonnostaan, eli muotoilutuotteet eivät pala siihen kiinni, eivätkä hiukset katkeile suoristettaessa.
GHD IV Styler
Keraamiset levyt kuumentavat hiuksen infrapunalla [lue infrapunan hyödyistä alempaa] ja tuottavat negatiivisia ioneja, jotka suojaavat hiusta kuumuuden aiheuttamilta tuhoilta [lue ionien hyödyistä alempaa]. Muotoilulevyjen tulee ehdottomasti olla täyskeraamiset, jolloin negatiivisten ionien määrä maksimoituu. Levyt kuumenevat nopeasti, tasaisesti ja pysyvät oikeassa lämpötilassa.
Useita tavallisia suoristajia väitetään keraamisiksi, mutta todellisuudessa levyt ovat metallia tai lasia, ja vain raudan päällys on keraaminen [ceramic coated]. Näiden rautojen pakkauksissa lukee usein surutta ceramic, mutta täyskeraamisen raudan tunnistaa merkinnöistä kuten 100% ceramic tai solid ceramic plates sekä hinnasta, joka lähentelee sataa euroa. 20euron "keraamiset" markettiraudat ovat siis vain ohuelti keraamilla päällystettyjä ja aiheuttavat lähes yhtä paljon haittaa hiuksillesi kuin päällystämättömät raudat.
Keraami on yksi parhaista suoristuslevyjen materiaaleista. Täyskeraamisella suoristajalla hiusosiot suoristuvat nopeasti vahingoittumatta ja lopputulos on silkkisen sileä.

  
keraami vs. titaani
Nykyään titaanista puhutaan loistavana hiustensuoristajien materiaalina. Totuus kuitenkin on, että  paljaat metalliset muotoilulevyt ovat aina pahaksi hiuksille, ja suoristusraudan tulee olla täyskeraaminen.
On kuitenkin totta, että titaanilla on joitakin ominaisuuksia, joita keraamilla ei ole. Titaani kuumenee todella nopeasti, ja suurempiin asteisiin kuin keraaminen, titaani ei naarmuunnu yhtä helposti kuin pehmeä keraami ja on kevyttä verrattuna muihin materiaaleihin. Ominaisuudet eivät kuitenkaan ole välttämättä tarpeellisia suoristusraudassa [lue suoristajien ominaisuuksista alempaa].
Titaaninen suoristaja [titanium flat iron] tarkoittaa käytännössä, että sen levyt ovat joko täysin titaanisia, tai täystitaanisia keraamisella päällysteellä, tai että titaani on jauhettu miljooniksi pieniksi osiksi ja sekoitettu täyskeraamiseen levyyn[nano titanium].
Tämän päivän titaaniset 'supersuoristajat' ovat viimeksi mainittuja, täyskeraamisia levyjä, joihin on usein sekoitettu sekä titaani-, että turmaliinihiukkasia. Tällaiset raudat hyödyntävät siis näiden kaikkien materiaalien hyviä puolia, jolloin kyse ei ole oikeasti edes titaanisesta raudasta, vaan keraamisesta raudasta jossa on hiukan titaania.

  titaani [titanium]
Titaani on hyvin kevyttä ja kestävää metallia, joka kuumenee todella nopeasti ja tasaisesti. Kuumennettuna se tuottaa negatiivisia ioneja ja infrapunasäteitä [lue ionien ja infrapunan hyödyistä alempaa]. Metallit eivät kuitenkaan  ole yksinään hellävaraisia hiuksille. Halvoissa suoristinmalleissa on pelkkä titaanilevy tai levyn lisäksi keraaminen kerros,  jolloin suoristaja hyödyntää myös jonkin verran keraamin ominaisuuksia. Mutta keraamisen pinnan rikkoutuessa tai kuluessa pois, rosoinen pinta repii hiusta, eikä keraami enää suojaa metallin haittavaikutuksilta.
On myös laadukkaita malleja, joiden tuotetiedoissa lukee titanium, vaikka kyse on oikeasti keraamisesta raudasta, jossa on hiukan titaania [lue keraami vs. titaani ylempää]. Tälläisissä levyissä on todella sileä pinta ja ne tuottavat maksimaalisesti infrapunasäteitä sekä negatiivisia ioneja keraamin ja turmaliinin ansiosta, joka myös näkyy selvästi yli sadan euron hinnassa.
Titaaniset levyt kuumenevat todella nopeasti ja todella kuumiksi. Lämpö myös levittyy tasaisesti levyyn. Ilman keraamia, pelkkä titaaninen levy saattaa kuitenkin kuumeta liikaa ja aiheuttaa vahinkoa hiuksille. Titaani on siis hyväksi hiuksille vain yhdistettynä keraamiin. Titaaniset suoristusraudat ovat hyvin kevyitä käsitellä.

  turmaliini [tourmaline]
Turmaliini on monimutkainen silikaattimineraali ja arvostettu jalokivi. Kuumennettuna se on myös luonnollinen negatiivisten ionien ja infrapunasäteiden lähde [lue ionien ja infrapunan hyödyistä alempaa].Hiustensuoristajissa turmaliinikristalli on jauhettu miljooniksi pieniksi osiksi ja sekoitettu joko keraamisiin [ceramic tourmaline] tai titaanisiin [titanium tourmaline] levyihin pinnoitteeksi.
Täyskeraamiset turmaliinilevyt tuottavat kuusi kertaa enemmän negatiivisia ioneja kuin tavallinen keraaminen suoristusrauta, eli turmaliini siis moninkertaistaa täyskeraamisten levyjen hyödyt. Turmaliinilla varustetut keraamiset laatat tarjoavat nopean lämpenemisajan, todella sileän käsittelypinnan, pitkään kestävän tuloksen.
Hiusosioiden suoristaminen on nopeaa turmaliiniraudalla, ja mitä vähemmän aikaa hiusten suoristamiseen kuluu, sitä vähemmän hiukset altistuvat suoristamisen aiheuttamille vahingoille.

  alumiini [aluminum]
Alumiini on kevyttä ja lujaa metallia. Useissa marketti-hiustensuoristajissa on alumiiniset levyt, joissa on pelkkä päällyste keraamia tai teflonia [tai pahimmassa tapuksessa pelkkä maali päällä]. Nämä suoristajat eivät omaa paljoakaan hiuksia hellivää teknologiaa, eivätkä ole kovin tehokkaita ja ovat sen takia halpoja.
Keraami tuottaa kuumetessaan negatiivisia ioneja, jotka suojaavat hiusta, kun metallit taas vahingoittavat hiusta kuumetessaan. Metallisissa markettiraudoissa keraamia on vain ohut kerros, joten negatiivisten ionien määrä on minimaalinen. Hiuksissa olevat muotoilutuotteet palavat helposti kiinni pinnoitteeseen, joka naarmuuntuu ja kuluu nopeasti, jolloin rikkoutunut pinta ei enää suojaa, vaan repii hiuksia.
Alumiinisen raudan lämpenemisaika on pitkä ja kuumetessaan lämpö jakautuu epätasaisesti levyyn, jolloin jokin osa levystä voi olla niin kuuma, että se polttaa hiuksen. Suoristaminen vie myös aikaa, sillä saatat joutua käymään jokaisen hiusosion monta kertaa läpi, jolloin hiukset joutuvat suuremman rasituksen alle ja vahingoittuvat.


  lasi [tempered glass]
Muotoilulevyissä käytetty lasi on karkaistua, eli lasia joka on käsitelty ja on siksi lujempaa ja kestävämpää kuin normaali lasi. Suoristajat, joissa on lasiset levyt ovat alumiinin kanssa halvimpia markkinoilla, mutta  sen minkä säästät rahassa, maksat hiustesi hyvinvoinnista.
Lasiset levyt on usein  päällystetty tavallisella maalilla, jolloin pinta on rosoinen ja repii hiuksen rikki. Levyt kuumenevat hitaasti, eivät pidä oikeaa lämpötilaa, eivätkä myöskään lämpene tasaisesti, jolloin osa levystä saattaa olla liian kuuma.
Tällaisella suoristajalla hiusten käsittely kestää ikuisuuden, jolloin hius kuivuu ja lopputuloksena on vahingoittuneet hiukset.


  teflon
Teflon on kestomuovi, jolla on todella korkea sulamispiste. Suoristajien raudoissa sitä käytetään pinnoitteena kuten keraamiakin. Jos teflon on metallin päällysteenä, on kyse halvasta markettiraudasta ja teflon suojaa hiusta vain niin kauan kuikn pinnoite pysyy vahingoittumattomana. Joidenkin täyskeraamisten rautojen päällyksenä saattaa myös olla teflonia, jolloin kyse on todennäköisesti laadukkaasta hiustensuoristajasta.
Teflon suojaa keraamipintaa, mutta ei omaa erityisominaisuuksia kuten esim. turmaliini [lue turmaliini ylempää], eikä siksi ole kovin hellävarainen hiuksille. Teflon hylkii likaa ja sen pinta on sileää joten muotoilutuotteet eivät pala rautaan kiinni.




Suoristusrautojen levyissä hyödynnetty teknologia - negatiiviset ionit upeiden hiusten avain
Hiustensuoristajien mainonnassa käytetään eri sanoja, jotka antavat ymmärtää, että rautaan on vartavasten lisätty ioni- tai nanoteknologiaa. Todellisuudessa näitä ominaisuuksia ei erikseen lisätä suoristajaan, vaan suoristuslevyjen materiaali sisältää tämän teknologian ja tuottaa kuumetessaan esim. hyödylliset ionit ja infrapunasäteet. Alla selitän hienojen pikkusanojen merkitykset, joilla valmistajat yrittävät lisätä tuotteensa uskottavuutta, ja kerron minkälaiset materiaalit omaavat kyseisen teknologian.

  ioni [ionic technology/ion field technology]
Positiivset ionit syntyvät kitkan eli hankauksen esiintyessä erityisesti kuivissa ja vahingoittuneissa hiuksissa – esimerkiksi silloin, kun harjaat hiuksia. Positiiviset ionit hylkivät toisiaan, joten positiivisesti varautuneet hiukset ovat sähköiset, pörröiset ja kiillottomat. Negatiiviset ionit neutralisoivat hiusten varauksen, jolloin  hiuksen pinta silenee ja ne asettuvat vaivattomasti vierekkäin. Lopputuloksena on siis aiempaa selvästi kiiltävämmät ja sileämmät hiukset.
Negatiiviset ionit ympäröivät jokaisen hiuksen suojaten sitä kuumuudelta ja hajoittavat vesimolekyylejä jolloin ne kulkeutuvat helpommin hiuksen rakenteeseen. Negatiiviset ionit myös sulkevat hiussuomuja, jollon hiusten omat luonnolliset öljyt ja kosteus lukittuvat hiuksen sisään. Näin hiusten kosteustasapaino, jonka hiukset usein menettävät muotoiltaessa, palautuu.
Kun suoristaja hyödyntää ioni-teknologiaa, tai sen tuotenimessä esiintyy sana ionic, tarkoittaa se käytännössä, että suoristusraudan levyt tuottavat kuumentuessaan negatiivisia ioneja. Kaikki titaaniset ja keraamiset muotoiluraudat tuottavat negatiivisia ioneja, ja turmaliini tehostaa näiden materiaalien ominaisuuksia tuottaen niitä vielä noin kuusi kertaa enemmän.
Negatiiviset ionit syntyvät kun negatiivisesti varautuneet happi-ionit ja pienet vesi hiukkaset, jotka ovat ilmassa yhdistyvät.

  hienohuokoisuus [micro-porous technology]
Hienohuokoinen materiaali tarkoittaa materiaalia, jonka huokoset ovat läpimitaltaan enintään 2nm [1nm = 0,000000001m]. Pinta on äärimmäisen sileä ja pinnan ionikerrokset estävät lian ja mikrobien tarttumisen pintaan. Tällaisia materiaaleja käytetään usein olosuhteissa, joissa hygienia on tärkeää. Hienohuokoinen materiaali päästää ilman kulkemaa lävitseen, mutta bakteerit eivät pääse sen läpi.
Hiustensuoristajien yhteydessä, hienohuokoiset materiaalit tuottavat negatiivisia ioneja, joten ne auttavat lukitsemaan hiuksen kosteuden sen sisään ja sulkemaan hiussuomut. Keraami, turmaliini ja titaani ovat hienohuokoisia materiaaleja

  infrapuna [far infrared]
Kun muotoiluraudan pakkauksessa lukee far infrared tai far inferred, kertoo se kuinka suoristuslevyjen materiaali jakaa lämpöä. Infrapunasäteitä lähettävät materiaalit keskittävät kuumuuden jokaiseen hiukseen erikseen, eivätkä korvenna turhaan koko tukkaa. Tämä on siis turvallisin ja tehokkain tapa muotoilla hiukset kuumalla laitteella.
Pitkät infrapunasäteet lämmittvät niin, että kaikki kuumuus ei levity hiusten pinnalle, vaan suuri osa kuumuudesta keskittyy yksittäisiin hiuksiin vaikuttaen suoraan hiuksen rakenteeseen, jolloin hiuksesta tulee helpommin muotoiltava. Kuumentaminen tapahtuu edeten hiuksen rakenteessa sisäpuolelta ulospäin, jolloin kaikki kuumuus ei keskity pelkästään hiuksen pinnalle, eivätkä hiukset vahingoitu. Tällainen kuumentamistapa on hellävarainen ja nopea sekä vaikuttaa hiusrakenteeseen aiheuttamatta tuhoja.
Kaikki keraamiset suoristajat, ja myös titaani sekä turmaliini, tuottavat infrapunasäteitä. Infrapunan tuottama kuumuus pysyy kokoajan samassa lämpötilassa, jonka takia turmaliini/keraamiset levyt pitävät oikean lämpötilan ja ovat hellävaraisia muotoilijoita. Kun taas epälaadukkaista materiaaleista valmistetut suoristajat kuumentavat muotoilulevyt todella kuumaksi ja hiusten liukuessa levyjen läpi, hiusta kuumennetaan pelkästään pinnalta ja korvennetaan kunnes kuumuus tunkeutuu rakenteeseen asti.
Infrapuna- eli lämpösäteilyn ei ole todettu vaikuttavan biologisiin mekanismeihin muuten kuin lämpövaikutuksena, eli siitä ei ole ihmiselle haittaa.

  nano 
Nano tarkoittaa yleisesti pientä, nanometri [nm] on millimetrin miljoonasosa. Hiustensuoristajan yhteydessä sillä kuvataan pikkuriikkisiä hiukkasia, jotka on upotettu suoristajan muotoilulevyihin. Pelkkä nano -sana yksin ei kerro suoristajasta mitään. Millä on väliä, on sanalla, joka esiintyy nanon yhteydessä. Eli minkä sanan edessä nano sitten sijaitseekaan, tarkoittaa se sitä, että kyseistä materiaalia esiintyy vain todella pieniä määriä suoristajan levyissä.


    nano-keraaminen [nano ceramic]
Tarkoittaa, että suoristajan levyt sisältävät keraamia vain pieniä hiukkasia. Tämä ei siis ole hyvä asia, sillä suoristajan tulisi olla täyskeraaminen sen sijaan, että se on jauhettu hiukkasiksi ja sitten ripoteltu muusta materiaalista valmistettuihin muotoilulevyihin.


    nano-titaani [nano titanium]
Titaani kuumentuu todella kuumaksi ja on kestävää. Titaanihiukkaset hiustensuoristajassa ovat hyvä idea, sillä  kuumennettuna titaani tuottaa negatiivisia ioneja ja titaani tekee suoristajan levyistä kestävämmät eli ehkäisee naarmuuntumista.

    nano titaanioksidi [nano titanium oxide] 
Kun auringonvalon UV-säteily osuu titaani-oksidiin, muodostuu vapaita radikaaleja [vetyperoksidia ja hydroksyyliradiaalia], jotka ovat voimakkaasti hapettavia. Voimakas hapettuminen tuhoaa 99.99% kaikista home-itiöistä ja bakteereista, ja tekee viruksista toimintakyvyttömiä.
Eli, kun suoristajan levyihin on lisätty mikroskooppisen ohut, näkymätön titaanidioksidikerros, levyjen pinta aktivoituu itsepuhdistuvaksi. Bakteereja on kuitenkin kaikkialla, eivätkä niistä ole suoristajassakaan mitään haittaa. Tämä voi kuitenkin olla mukava lisä, jos samaa suoristajaa käyttää moni eri ihminen, sillä se edistää hygieniaa.


     nano hopea [nano silver]
CHI Nano Silver
Hopea on metalli, jolla on vahva antibakteerinen vaikutus. Nanokokoiset hopeapartikkelit ovat osoittautuneet jo pieninä määrinä erittäin aktiivisiksi mikrobien tappajiksi. Hopea hiukkasten pieni koko mahdollistaa ionien tunkeutumisen soluihin ja tuhoaa lähes 100% kaikista mikro-organismeista.
Suoristajan muotoiluraudoissa hopea on istutettu nanokokoisina hiukkasina esim. keraamisiin levyihin. Hopealla varustetut suoristuslevyt desinfioivat itse itsensä, sekä edistävät hiustesi ja päänahkasi puhtautta. Jos olet bakteerikammoinen tai suoristusrauta on monen eri ihmisen käytössä, niin hopea on ihan hyvä ominaisuus, normaalikäytössä ei kuitenkaan tarpeellinen. Hopea ei saa hiuksiasi suoristumaan helpommin tai kestävämmin tuloksin, se vain edistää hygieniaa.
Suoristusrautojen, jotka sisältävät nanokokoisia hopeahiukkasia, yhteydessä on mainittava matala EMF-säteily, eli sähkömagneettisen kentän säteily, sen mahdollisten haittavaikutusten takia. Sähkömagneettisen säteilyn energia on riittävä rikkomaan yksittäisten molekyylien kemiallisia sidoksia. Tämän on todettu aiheuttavan pitkäaikaisaltistuksena syöpää ja erittäin suurten kerta-altistusten tapauksessa erilaisia välittömiä säteilyvaurioita, jotka lievissä tapauksissa voivat esiintyä muun muassa ihon punoituksena. Suoristusraudoissa säteily on kuitenkin erittäin matalaa, eli sen ei pitäisi aiheuttaa haittaa normaalikäytössä.

     nano turmaliini [nano tourmaline]
Hiustensuoristajissa turmaliinikristalli on jauhettu miljooniksi pieniksi osiksi ja yhdistetty suoristajan levyihin. Suoristajassa tulisi ehdottomasti olla nanokokoisia turmaliinihiukkasia, sillä turmaliini tuottaa negatiivisia ioneja ja infrapunasäteilyä, joten se on paras mahdollinen materiaaali hiusten suoristamiseen.


Muut muotoilurautojen ominaisuudet - mitkä toiminnot ovat tarpeellisia?
Suoristusraudoista löytyy tänä päivänä todella monenlaisia ominaisuuksia. Eri raudat  on tarkoitettu erilaisiin käyttötarkoituksiin. Alla esittelen eri toimintoja, jonka jälkeen toivottavasti selviää, mitä ominaisuudet ovat tarpeellisia juuri sinun käytössäsi.


  levyjen muoto
Suoristajan muotoilulevyjen tulisi olla pyöristetyt reunoistaan. Tällöin ne ovat mahdollisimman hellävaraiset hiuksillesi, eivätkä aiheuta katkeilua. Pyöristetyin levyin varustetulla suoristajalla pystyy myös muotoilla hiuksia monipuolisemmin. Hiuksiin on mahdollista tehdä korkkiruuvikiharoita tai taivuttaa hiusten latvoja. Suoristettaessa hiuksiin ei jää ikävän näköisiä vekkejä, kuten useilla markettirautojen  teräväreunaisilla muotoilulevyillä, vaan tulos on kauttaaltaan sileä ja suora.


  levyjen koko
Yleisin, ja monikäyttöisin muotilurautojen leveys on n.2cm ja pituus n.9cm. Tällaista rautaa on helppo käsitellä ja sinulla on mahdollisuus käyttää levyjä tyvikohotukseen ja monipuoliseen muotoiluun [lue levyjen muoto ylempää]. Rautojen pituuden tulisi olla suurinpiirtein tätä kokoa, sillä lyhyemmillä levyillä suoristus kestää ikuisuuden, ja pidemmillä käytöstä tulee todella hankalaa.
On kuitenkin olemassa muotoiluosastaan leveämpiä suoristajia, joiden levyt ovat n.4cm leveät tai jopa suuremmat. Tällaisella suoristajalla suoristusaika saattaa lyhentyä hiukan, jos hiukset ovat todella paksut ja pitkät. Leveillä raudoilla hiusten muotoilu on kuitenkin todella vaikeaa, ja kiharoita on mahdoton tehdä.


  levyjen lukitus
Joissain suoristajissa on mekanismi levyjen yhteen lukitsemista varten. Levyt kiinni pitävä lukitusjärjestelmä saattaa suojata rautoja varsinkin, jos suoristaja on usein matkassa mukana, mutta ei muuten ole välttämätön.


  ulkonevat levyt [floating plates]
Suoristajasta ulkonevat muotoilulevyt ovat pari milliä korkeammalla, kuin suoristajan runko. Jos suoristajassa on upotetut levyt, koko sen runko on tasainen ja koko suoristaja sulkeutuu kun raudat painetaan kiinnikkäin. Hiuksille ei jää rakoa, josta kulkea läpi suoristettaessa ja rungon materiaali repii hiusta. Ulkonevat levyt kohtaavat toisensa nopeammin suoristettaessa, ja hiukset pääsevät kulkemaan vapaasti suoristajan välissä, jäämättä kiinni runkoon.


  suoristajan muoto
Suoristajan on hyvä olla hieman pyöreä, jolloin se sopii paremmin käteen ja kiharoiden tekokin onnistuu. Jos raudan päällä on kangasta, se ei sovellu kiharrukseen. Kangas aiheuttaa kitkaa, eivätkä hiukset liu'u sen päällä kiharraettaessa.


  suoristajan koko
Päivittäisessä käytössä normaalikokoinen suoristaja on tehokkain ja helppokäyttöisin. On kuitenkin olemassa myös mini-kokoisia suoristusrautoja, jotka ovat suurinpiirtein kaksi kertaaa pienempiä normaaleihin verrattuna. Pientä suoristajaa on helppo kantaa mukana, eikä se vie tilaa matkalaukusta.
Minisuoristajat ovat edullisempia, kuin isokokoiset, mutta toimivat silti yhtä hyvin. Niissä on kuitenkin todella pienet muotoilulevyt, jonka takia pitkien hiusten suoristaminen vie aikaa. Niillä on kuitenkin mahdollista muotoilla ja viimeistellä hiukset todella tarkasti. Lyhyille hiuksille mini-suoristaja käy päivittäiseenkin käyttöön.


  suoristajan paino
Normaalit suoristajat eivät paina kovin paljoa. Muotoilu on kuitenkin sitä helpompaa, mitä keveämpi suoristaja on. Jos suoristajan kannattelu sekä käden ylhäälläpito on vaikeaa, on hankittava mahdollisimman kevyt suoristin.
Kaikki täyskeraamiset raudat ovat melko kevyitä, ja titaania on kehuttu todella kevyeksi suoristuslevy -materiaaliksi.

  lämmönsäätö
Ihanteellinen lämpötila hiusten suoristamiseen on noin 195°C [383°F], joten lämmönsäätö nollasta kahteensataan on tarpeeton ominaisuus. Rauta ei kuitenkaan toimi ollessaan liian viileä ja useimmat lämpösuojatuotteet toimivat enintään 200C asteeseen. Hiusten muotoilu yli 200C asteen lämpötilassa vähentää hiusten vahvuutta, saa värjätyt hiukset haalistumaan tavallista nopeammin ja vahingoittaa hiusten rakennetta peruuttamattomasti. Muunmuassa huippulaadukas GHD-rauta on tasapainoitettu 196C asteen lämpötilaan, eikä siksi tarvitse lämmönsäätöä, vaan omaa pelkästään on/off -nappulan.
Jos hiukset ovat todella hennot, saattaa alempikin lämpötila riittää muotoilemiseen. Paras lopputulos kuitenkin saavutetaan tarpeeksi kuumalla raudalla, ja suoristus ei vahingoita hiuksia, kunhan käytössä on laadukas lämpösuojatuote ja oikeanlainen rauta.


  johto
Johdon on hyvä olla muutamia metrejä pitkä, jolloin suoristajaa on helppo käyttää  vaikka pistorasia ei olisikaan ihan vieressä. Johdon tulisi myös pyöriä 360 astetta akselinsa ympäri kiinnityskohdastaan [swivel cord]. Tällöin muotoilu ja kiharoiden tekeminen on helppoa, sillä johto ei mene kierteelle ja solmuun kääntäessäsi rautaa.
Ulkomailta saa usein tilattua merkkisuoristusrautoja halvemmalla. Esimerkiksi Briteissä kuitenkin käytetään erilaista uk-töpseliin sopivaa pistoketta, kuin Suomessa. Tätä varten ainakin GHD:n raudoissa tulee yleensä mukana adapteri, jossa on brittipistoke, ja jonka voi ruuvata irti, jolloin sisältä paljasuu eu-pistoke.
Suomessa saatetaan käyttää myös eri verkkojännitettä, kuin suoristajasi kotimaassa, jolloin pitää varmistaa, että suoristaja toimii sopivalla jännitteellä tai hankkia siihen sopiva adapteri. Joissain raudoissa on valmiina ominaisuutena kaksoisjännite [dual voltage], jolloin se toimii kaikkialla maailmassa.

  automaattinen virrankatkaisu
Suoristusrauta sammuu itsestään 30-60minuutissa, jos suoristajaa ei käytetä. Tällöin rauta ei pääse polttamaan laskualustaa eikä sytyttämään tulipaloa.
On olemassa myös kylmäkäynnistyksen esto. Jos rauta on ollut pakkasessa ja on yhä kylmä, se ei mene päälle, ennen kuin lämpötila on tasaantunut. Tämä ominaisuus suojaa muotoilurautaa hajoamiselta


  takuu [warranty]
Suurimmassa osaa hiustensuoristajia tulee takuu  mukana. Tämä on tärkeää, sillä jos takuuta ei haluta antaa, suoristaja saattaa olla sekundaa ja hajota hyvinkin nopeasti. Jo kahden vuoden takuu lisää luotettavuutta.


...And here is our conclusion
Suoristusrauta, joka maksaa alle 50euroa, ei tee hyvää hiuksillesi.
Suoristajan mukana pitää olla takuu, jotta se olisi luotettava.
Suoristusraudassa tulee olla täyskeraamiset turmaliini -levyt, jolloin muotoiluraudan hinta on vähintään 100euroa.
Monipuoliset levyt ovat 2cm leveät ja 9cm pitkät, suoristajan rungosta ulkonevat, ja reunoistaan pyöristetyt.
Suoristajassa ei tarvitse olla lämmönsäätöä, on/off -nappula riittää, kunhan kuumennuslämpötila on tasapainoitettu n.195 celsius-asteeseen.
Johdon on hyvä olla muutamia metrejä pitkä, ja pyöriä 360 astetta kiinnityskohdastaan.
Automaattinen virrankatkaisu saattaa olla elintärkeä jos et säilytä suoristajaa turvatusti tai olet hajamielinen.
Levyjen lukitus suojaa rautaasi, jos kannat suoristajaa usein mukanasi [tässä tapauksessa suosittelen tosin hankkimaan mini-suoristajan, jota on huomattavasti helpompi kuljettaa paikasta toiseen].
Jos valitset GHD:n, Cloud Ninen tai HerStylerin, ei valintasi voi mennä vikaan.


OBH Nordica 3085 artist
Siinä väitöskirjani hiustensuoristajista. Pyrkimykseni oli kirjoittaa kaikesta mahdollisimman totuudenmukaisesti, mutta olen kuitenkin saanut kaiken tietoni netistä, ja eri lähteissä saamani tiedot ovat välillä olleet ristiriidassa keskenään. Olen kuitenkin valinnut kultaisen keskitien ja ollut kriittinen jokaisen lähteen suhteen. Useat  tiedot olen varmentanut ammattilaisten kirjoittamista teksteistä.
Joten minua pitäisi olla uskominen. Olen itsekin kiduttanut jo ennestään huonokuntoisia hiuksiani OBH nordica -merkkisellä markettiraudalla [kuvassa ->] ennen kuin tajusin ottaa asioista selvää. Nyt, vuosia myöhemmin, hiukseni ovat oikeasti ihanan pehmeät ja terveet, ja herstylerini [<- kuvassa] tuo hellävaraisesti kauneuden niistä esiin [love it!].


HerStyler Black
Ja muuten, marketeissa tämä homma ei oikeasti toimi. Kävin taannoin kyselemässä hiustensuorisrajista, ja myyjä oli kovin avulias. Pakkausmerkinnät on tahallaan tehty sekaviksi; joka puolella lukee ceramic ja smooth ja shiny, joten kysäisin myyjältä, että mistä tunnistan täyskeraamisen suoristajan. Myyjä sitten vastasi, että niitä ei taida olla olemassakaan... No, ei ainakaan heidän valikoimassaa, joten kai tämä on ihan ymmärrettävää.
Totuus vain on, että hellävaraiseen hiustenhoitoon erikoistuneet ihmiset työskentelevät kampaamoliikkeissä, eivät cittarin kodinkone -osastolla. Joten siksi ne kampaamolaatuiset ja oikeasti toimivat, tosin kalliimmat, hiustensuoristajatkin sijaitsevat siellä kampaamoliikkeessä...
Jos sinulla on kysyttävää tai tietoa uudesta suoristajien materiaalista tai toiminnosta, teen mielelläni lisäyksiä tähän guideen. Ja jos haluat lainata tekstiäni, laitathan lähdemerkinnän tälle sivulle.