7. elokuuta 2014

STOCKHOLM SHOPPING

Olen käynyt Tukholmassa vain muutaman kerran ja reissujen välille on kertynyt useampi vuosi, joten kun nyt lähdimme shoppailumatkalle Ruotsiin, niin selvittelin etukäteen, että millaisia liikkeitä Tukholmassa on ja missä ne sijaitsevat. Löysinkin muutamia vinkkejä, ja lähdimme niiden avulla suunnistamaan keskustaan. Päädyimme kuitenkin harhailemaan suunnitellulta reitiltä ja tuli käveltyä myös vähän edestakaisin, joten kun Tukholmassa juuri tuolloin lauantaina sattui Pride-kulkue tukkimaan kaikki meille tärkeimmät tiet, emme ehtineet ihan kaikkia liikkeitä viidessä tunnissa kiertämään kun meidän täytyi jo lähteä raivaamaan ihmisjoukossa tietämme takaisin satamaan. Siksi kokosin tämän pienen shoppailukartan, auttamaan teitä muita, kun haluatte käyttää aikanne maissa tehokkaasti ja mahdollisimman monta kiinnostavaa liikettä kiertäen.

map_sthlm

Me saaavuimme Ruotsiin Viking Linella, jonka satamasta pääsee keskustaan kävelemällä n. 25 minuutissa. Oikealle kävelyreitille pääsee kun heti terminaalista ulkoilmaan päästyään kääntyy oikealle ja lähtee kävelemään meren viertä pitkin eteenpäin. Jossain vaiheessa eteen tulee silta, jonka ylittämällä pääsee kääntymään oikealle kohti vanhaa kaupunkia ja jatkamaan meren vierellä kävelyä eteenpän, kohti kuvassa näkyvää keskustaa. Me pysyttelimme tosiaan meren vieressä kulkevalla tiellä ja kuljimme vanhan kaupungin läpi ohittaen Kuninkaallisen linnan oikealta puolelta. Mutta pääsee keskustaan toki kävelemällä vanhan kaupungin keskeltäkin. Kartassa kävelyreitti Viking Linelta saapuessa merkitty pinkillä.

Tallink Siljalla saavuttaessa täytyy kävellä lähimmälle tunnelbana- eli metroasemalle, jotta pääsee keskustaan päin. Olen käyttänyt metroa muutaman kerran ja silloin olen aina jäänyt T-Centralen-asemalla, joka on ollut helposti tunnistettavissa ja jolloin kävelyreitti tälle shoppailureitille kulkee Sergelin torin läpi. Kartassa kävelyreitti Tallink Siljalta saapuessa merkitty turkoosilla. Kävelyä tulee kuitenkin aika paljon, joten jos osaa suunnistaa metrokarttojen avulla, niin järkevämpää olisi varmasti ottaa punainen linja ja jäädä Östermalmstorgin asemalla.

Joka tapauksessa, ensi kerralla kun lähden Tukholmaan, aion tehdä kartassa näkyvän kierroksen haahuilun sijaan. Kuvassa näkyvät eri väriset pisteet ovat vaate-, kosmetiikka- ja sisustusliikkeitä, ja niistä sinisävyiset otin mukaan erityisesti miehiä ajatellen. Ensimmäinen kohde on Hamngatanin varrella sijaitseva Gallerian ostoskeskus. Gallerianista löytyy mm. Topshop, River Island, Mango, Levi’s ja Hollister sekä perusliikkeitä kuten H&M, Bik Bok, Monki, Vila, Vero Moda, Lindex ja JC. Koska mukana oli myös miehinen osapuoli, kiinnitimme huomiota myös miesten [vaatteita myyviin] liikkeisiin, joita Gallerianissa oli mm. Topman [miesten versio Topshpista]klassisen / aikuisen pukeutumisen liike MQ, urheilullinen vaate- / kenkäliike Foot Locker, eri merkkejä myyvä Solo ja Jack & Jones. Gallerianiin kävellessä Hamngatanin varrella oli myös urheilukauppa XXL sekä Desigual.

cb_sthlm_shopping2
Gallerian
Tämän jälkeen tien yli ja kohti Galleriania vastapäätä olevaa NK kauppakeskusta eli Nordiska Kompanietia. NK:ään kävellessä risteyksen kulmassa on myös suuri H&M - kartassa punainen piste. NK on samantyylinen kuin Stockmann ja sisältää laajan merkkivalikoiman: mm. Mulberry, Hermés sekä useita vaate-, kosmetiikka-, sisustus- sekä koruosastoja, joissa myydään kalliimpia merkkejä.

cb_sthlm_shopping1
H&M
cb_sthlm_shopping3
NK
Ennen tai jälkeen NK:ssa vierailua voi myös poiketa PK-Husetissa. Pienestä kauppakeskuksesta löytyy mm. Acne, Gina Tricot sekä ainakin urheilukengistä kiinnostuneille miehille Caliroots. Täällä sijaitsee myös kehuttu mehubaari / kahvila Joe & The Juice.

Sitten NK:n sivustalla kulkevaa Regeringsgatania ylöspäin ja kohti Mood kauppakeskusta. Moodin liikevalikoima ei ollut minusta kovin huojentava - varmaankin siksi, että se sisälsi lähinnä todella kalliita pikkuputiikkeja, mutta kauppakeskuksena Mood on todella erilainen ja hieno. Sisälle astuttaessa huomaa, että kaikkialla on puita, kukkia ja todella hyvä tuoksu. Lattiatasoon on upotettu todella tyylikkäitä ja viihtyisiä kahviloita sekä ravintoloita ja wc:t ovat miehille että naisille yhteiset ja somistettu verhoin. Keskuksesta puuttuu kokonaan kolkko tunnelma, ja liikkeitä sieltä löytyy mm. Ralph Lauren, Best of Brands, Club Monaco, Svea, Samsøe & Samsøe, keittiötarvikekauppa Leilas General Store ja ihana sisustuskauppa Sia.

cb_sthlm_shopping10
Mood
Moodin alapuolelta jatketaan vähän matkaa Mäster Samuelsgatania, kunnes käännytään alas Norrlandsgatanille. Norrlandsgatanin varrelta löytyy Make Up Store kartassa fuksian värinen piste ja toiselta puolelta Quiksilverin liike - kartassa tumma turkoosi piste sekä toinen MQ. Kadun loppupäässä on toinen sisäänkäynti PK-Husetiin, jossa voi vierailla myös tässä vaiheessa.

Sitten käännytään Smålandsgatanille, joka vie Norrmalmstorgille eli toriaukiolle. Smålandsgatanilla vastaan tulee ensin Massimo Duttikartassa pinkki piste, joka sijaitsee rakennuksen kulmassa ja toisella puolella katua toinen Solo sekä miesten liike H&M Menkartassa tummansininen piste.

cb_sthlm_shopping5
Massimo Dutti
cb_sthlm_shopping4
Smålandsgatan
Norrmalmstorgilta pääsee Biblioteksgatanille - Kartassa katu merkitty liilalla. Biblioteksgatanilta löytyy hienot merkkiliikket kuten Karen Millen, By Malene Birger, Filippa K, Burberry, Peak Performance ja Longchamp muutamia mainitakseni. Kadulta löytyy myös Cos sekä Urban Outfitters, joissa itse vierailin. Kannattaa kurkata myös kadulta haarautuvat sivutiet. Esimerkiksi WESC, kartassa turkoosi piste, löytyy Biblioteksgatanilta haarutuvalta Jakobsbergsgatanilta.

cb_sthlm_shopping8
Biblioteksgatan
cb_sthlm_shopping7
Cos
Biblioteksgatanilta voi halutessaan siirtyä Birger Jarlsgatanin yli kohti Sturegallerian kauppakeskusta. Sturegallerianista löytyy mm. kolmikerroksinen Zara, Massimo Dutti, kolmas MQ ja muita pienempiä liikkeitä, jotka eivät kuitenkaan ainakaan minuun iskeneet. Myös Hamngatanin varresta löytyy Zara ja Norrmalmstorgin kulmassa oli Massimo Dutti, joten mielestäni Sturegallerianin voi jopa jättää kokonaan väliin, joskin liikkeet siellä olivat hieman rauhallisempia.

cb_sthlm_shopping6
Sturegallerian
Sturegallerianista siirrytään alaspäin pitkin Birger Jarlsgatania, jonka varrelta löytyy Zara Home - kartassa tummanpunainen piste, sekä useita merkkiliikkeitä kuten Louis Vuitton ja Mulberry. Poispäin lähdettäessä suunnataaan takaisin Norrmalmstorgille ja sen laidasta löytyykin vielä Acnen oma liike kartassa tummanliila piste. Tässä vaiheessa ollaankin jo takaisin Hamngatanilla, jossa sijaitsee toinen Zara kartassa vaaleanliila piste. Tänne on varattava hyvin aikaa, jos ei Sturegallerianissa ehdi vierailla tai sitten tänne on suunnattava heti ensimmäiseksi kaupunkiin tullessa. ;) Sitten voikin siirtyä Viikkarille suunnatessa Kungsträdgårdenin vierustaa pitkin takaisin vanhaan kaupunkiin ja satamaan, tai Siljalle mennessä takaisin Sergelin torin suuntaan tai mahdollisesti Östermalmstorgin metroasemalle.

cb_sthlm_shopping9
Norrmalmstorg
Tässä minun Tukholman shoppialuvinkkini. Toivottavasti tästä on jollekulle hyötyä, mielestäni tälle reitille sopii täydellisesti kaikki tärkeimmät liikkeet, eikä tunnettuja liikkeitä oikeastaan kierroksen ulkopuolelle jääkkään. Sellainen vihje vielä, että jos haluat hyödyntää tekemääni karttaa niin kannattaa tallentaa kuva esim. kännykkään, sillä perusliittymillä ei ulkomailla viitsi nettiä käyttää.

// Here's my Stockholm Shopping Guide. By following the pink trail on the map, you'll find all the shopping centers and some clothing, cosmetics, and interior design shops along the way [marked with different colored dots].

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kiitos kommentistasi! // thank you for leaving a comment!